Minden embernek megvan a saját értékrendje, ami szerint élni szeretne, és mindannyian rendelkezünk egy bizonyos habitussal, kisugárzással, megjelenéssel, vehemenciával és hozzáállással az egész élethez, munkához, magánélethez. Vannak azonban a környezetünkben olyan emberek, akik ezt megpróbálják bizonyos keretek közé zárni, amit vagy elviselsz, vagy nem.

Én soha sem szerettem azt, ha megmondták, hogyan éljek, mit csináljak, miként tegyek. Ez nem azt jelenti, hogy nem hallgatom meg az emberek jó tanácsait, csak nem szeretem azokat az embereket, akik mindenkinél okosabbnak gondolják magukat, és úgy próbálnak tanácsot adni, hogy nem kérem. Biztosan Te is találkoztál már hasonlóval, és egy ideig úgy gondoltad, hogy lehet, hogy igaza van, de aztán rájöttél, hogy neki sincs igaza, vagy éppen negatív irányban befolyásolja a személyiségedet.

Képet készítette: Headway

Amikor egy új párkapcsolatba lépsz, vagy bekerülsz egy új munkahelyre, evidens, hogy alkalmazkodsz a körülményekhez, de ezt elmondhatjuk akkor is, ha egy új országba látogatsz, vagy éppen csak belépsz egy múzeumba. Természetesen mindenhol vannak bizonyos szabályok, amiket érdemes betartani, de biztosan akadnak majd olyanok is, amik a Te értékrendednek nem felelnek meg. Ha a főnököd, az új párod azon dolgozik, hogy téged erőszakkal megváltoztasson, hogy olyan keretek közé szorítson, amik Neked nem tesznek jót, az már régen rossz.

Mit tudsz ilyenkor tenni?

Van egy olyan lehetőséged, hogy engedsz a nyomásnak, és megváltozol. Az is lehet, hogy később az előnyödre válik, de ha tényleg olyan dolgokat akarnak rád erőltetni, amik nem egyeznek az értékrendeddel, akkor később egészen biztosan szenvedni fogsz. Leülhetsz beszélni a főnököddel, pároddal, vagy az adott személlyel, aki meg akar változtatni, hogy Neked ez nem jó. Ők pedig vagy megértik, vagy nem, de a lényeg, hogy ne menj bele olyan kompromisszumba, amit később megbánhatsz.

A másik lehetőség eleve az, hogy elutasítod azokat a változásokat, amik nem a javadat szolgálják. Ha szerencsés vagy, és időben felismered, hogy itt valami nem stimmel, akkor még  tudsz kompromisszumot kötni, akár egy másik lehetőséget felajánlani, ami szintén egy jó út lehet. Fontos szem előtt tartani a saját értékeidet, és azt, hogy Neked mi a jó.

Képet készítette: Mimi Thian

Ahogy írtam, itt nem a szabályok megszegésén és az ellenálláson van a hangsúly, hanem azon, hogy vagy mindenkinek jó legyen az értékek sérülése nélkül, vagy, hogy a Te értékrended ne sérüljön.

Ezek után mit gondolsz, Te keretek közé vagy most jelenleg szorítva? Van olyan tulajdonság vagy feladat, amit nem szívesen csinálsz, mégis kikényszerítik belőled? Mi az, amim változtatnál, és mi az amin nem?

Ha számtalan kérdés felmerült benned, esetleg Te is jelenleg úgy érzed, hogy keretek közé vagy szorítva és nem tudsz a saját értékrended szerint élni? Keress fel bátran, beszéljük át, hogy mit lehetne tenni, és változtass az életeden!

Bővebb információt a Kapcsolat fül alatt találsz.

További szép napot kívánok neked:

JRR

valtspozitivan@gmail.com