Bizony, egy cél meghatározásánál figyelembe kell azt is venned, hogy vajon elég kihívással jár-e számodra az, hogy elérd. Sokan úgy gondolják, hogy ha leírnak egy viszonylag könnyen megvalósítható célt, akkor majd pillanatok alatt boldogok lesznek. Igen ám, de ezzel nem állítják saját magukat semmilyen kihívás elé.

Milyen egy merész cél?

Amikor kitűzöl egy célt, figyelembe kell venned azt is, hogy kellő motivációval rendelkezz az eléréséhez. Az, hogy délután kiteregetsz, vagy éppen leviszed sétálni a kutyát nem tud túl motiváló lenni. Figyelned kell arra is, hogy ne határozz meg olyan célt se, amit biztos, hogy nem fogsz tudni elérni. Például nem biztos, hogy mesterlövész lehetsz, ha már évek óta szemüveget hordasz, és az sem biztos, hogy le tudod futni a maratont, ha már kétszer műtötték a térdedet, ráadásul a gerinceddel is problémák vannak. Nem azt mondom, hogy ezek megvalósulhatatlan célok, de elég nagy a valószínűsége, hogy bizonyos okok miatt nem vágsz majd bele hasonlóba.

Arra figyelj, hogy megvalósítható és mérhető célt határozz meg, amire csak ha már rágondolsz, akkor egyszerre érzel egy minimális félelmet, hatalmas kalandvágyat és rettentő nagy izgalmat, hogy véghez vidd. Már ha csak a megvalósítási fázisnál különböző terveket, megoldásokat gyártasz, akkor egészen biztosan jó úton haladsz afelé, hogy elérd.

Képet készítette: William Iven

Mit tudsz akkor tenni, ha elutasítást kapsz a környezetedből?

Attól mert a kollégáid, családtagjaid, vagy barátaid nem hisznek benned, neked nem kell azonnal elkeseredni. Lehet, hogy lehetetlennek fogják tartani, hogy megvalósítsd, próbálnak majd lebeszélni róla, sőt, az is lehet, hogy felháborítónak tartják majd az egészet. Biztosan lesz a környezetedben 1-2 olyan személy, aki minden nehézség ellenére támogatni fog majd, valamint ha egy coach-csal végig mész azokon a kritikus pontokon, amikben gyengének érzed magad, pillanatok alatt ki fog derülni, hogy neked, vagy a többieknek van igaza.

Hogyan fogj neki?

Számtalan olyan példát láttunk a világban, amikor egyik pillanatról a másikra valaki elérte a célját, elég csak a most VB aranyat begyűjtő Milák Kristófra, vagy Kapás Bogira gondolnunk. Mindketten fiatalok, és kitűztek maguknak egy célt, amiért rengeteget tettek, és el is érték azt.

Képet készítette: Tiago Rosado

Nagyon fontos, hogy Te is megtaláld azt, ami számodra a világbajnoki aranyérmet jelentené. Merj nagyon álmodni, és kezdd el megvalósítani azt, amit elhatároztál. Egy coachnál nincs támogatóbb segítő, aki elindít az úton, és minden egyes lépésedet figyeli, persze csak távolról, hiszen a változáshoz, a célod eléréséhez Te kellesz!

Az El Camino teljesítése is egy lépéssel kezdődik, tedd meg te is az első, fontos lépést a célod felé!

Ha segítségre van szükséged akár a célod meghatározásánál, vagy elérésénél, keress bátran, és találjuk meg, mi az, ami téged motivál!

Juhászné Ráthgéber Réka

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com