Szerencsére az agresszív kommunikáció egyre inkább a háttérbe szorul, és elkezdődött az asszertív kommunikáció kora, ami mind a munkahelyen, mind a magánéletben nagyon fontos lehet a számodra. Mit kell azért tenned, hogy helyesen és asszertívan kommunikálj a környezetteddel? Milyen pozitív változást hozhat az életedbe az asszertív kommunikáció?

Az ember abból a szempontból csodálatos, hogy az élete során bármilyen tulajdonságot el tud sajátítani. Lehet ez most így elsőre furcsán hangzik, de tényleg így van, minden csak kitartás, gyakorlás és elhivatottság kérdése. A legrosszabb szónokokból is lehetne kiváló, több 10 ezres stadionokat megtöltő szakemberek (lásd Tony Robbins), valamint a folyamatosan sikertelenül teljesítő firkászok is lehetnek egyszer világhírű írók (lásd Stephen King). Az asszertív kommunikáció is könnyen megtanulható, mindössze csak a szokásaidon kell változtatni, hogy sikerüljön.

Az asszertív kommunikáció lényege azon alapul, hogy a tényeket vesszük figyelembe. Nincs az, hogy Nekem, Neked, vagy éppen Nekik miért jó, csak a tények játszanak főszerepet. Figyeld meg, ha valaki vitatkozik Veled, próbálja elmondani a saját érveit, de Te azzal válaszolsz neki, hogy elmondod a színtiszta tényeket, annyira meg fog lepődni, hogy valószínűleg nem is lesz olyan válasza, ami helytálló lenne.

Képet készítette: Austin Distel

Fontos még megjegyezni, hogy ahhoz, hogy asszertívan tudj kommunikálni, kell egy nagy adag önbizalom és határozottság. Mert ahhoz, hogy Te tényeket tudj közölni, fel kell ismerned a szituációban azt a megoldási módot, ami az adott helyzetnek megfelelő. Önbizalom, valamint határozottság nélkül nem fogod tudni úgy átadni a mondandódat, hogy abba ne tudjanak belekötni, vagy ha bele is kötnek, akkor már a válaszod tartalmazza az általad helyesnek vélt megoldást.

Minden egyes alkalommal az egyenes beszéd, a kimértség, és a kedvesség sem elhanyagolható szempont. Az, ha rámordulsz valakire, esetleg olyan módon fogalmazol, hogy nem ért semmit az illető, akivel beszélgetsz, nem fog célba érni az üzeneted, és magyarázkodhatsz, ami szintén nem sok jóra vezet. Viszont ha tisztán elmondod, hogy szerinted mi a probléma, mi az ami vállalható, mi az, ami nem, figyelembe veszed a másik érdekeit, akkor a megoldást is gyorsabban megtalálod, valamint hatékonyabb lesz az egész kommunikációd.

Képet készítette: Helena Lopes

Elsőre nem tűnik olyan nagyon egyszerűnek, de ha megfigyeled magad, és változtatsz a hozzáállásodon, rövid idő alatt elsajátíthatod az asszertív kommunikáció alapjait. Ez az énmárkád építésénél is hasznos lehet, az alábbi online tananyagokból ezt is megismerheted:

Énmárka 1. 

Énmárka 2.

Énmárka 3.

Ha tetszenek az írások, akkor kérlek iratkozz fel a hírlevelemre, ahol hetente számos érdekes információt osztok meg Veled.

Még egy pár napig tart a Nyári akcióm, ha úgy gondolod, hogy frissen és magabiztosan vágnál bele az őszi hajtásba, akkor keress meg bátran az elérhetőségeim egyikén

További szép napot kívánok:

JRR

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com

Feliratkozás a hírlevélre