A mai világban két nagyon szélsőséges példa jellemzi az embereket: az egyik oldalon ott vannak azok, akik megtagadják a segítséget, legyen szó bármiről is. Baleset, idős néni/bácsi a buszon, megsérült embertárs, vagy egy szimpla defekt esetén sem mozdulnak meg, hiszen ez nem az ő problémájuk. A másik oldalon pedig ott állnak a gondoskodók, a mindenben segítők, az állandóan tanácsot adók, akik pedig a ló másik oldalára estek át. Ez utóbbi embertípusról lesz most szó.

A korábban közzétett személyiségteszt alkalmával, amit több mint 50 ember töltött ki, az esetek 34,8%-ban a gondoskodó típus lett az egyik legnépszerűbb (a másik hasonló magas eredményt elért típus az ártatlan volt). Lássuk, mik is a gondoskodó archetípus jellemzői:

A gondoskodó embert az a vágy hajtja, hogy segítsen embertársain, és megóvja őket a bajtól. Gondoljunk csak Teréz anyára, Florence Nightingale-re, vagy egy gyerekéről gondoskodó anyára, apára. Az egészségügyi termékeket gyártó és forgalmazó Johnson&Johnson és a legtöbb egészségügyi magánszolgáltató szintén ezt az archetípust idézi. Hasonlóképpen a gondoskodó ember archetípusa jut eszünkbe az orvosok, ápolónők és szociális munkások többségéről. De idesorolható az elbocsátott vezető beosztású alkalmazottak álláskeresését segítő tanácsadó is, egy nagy cégen belül pedig a munkatársak képzéséért felelős igazgató is. (Forrás: John Purkiss, David-Royston Lee – Énmárka, 2015)

Képet készítette: Ludovic François

Sokan hívják ezt az állapotot Teréz anya-effektusnak, ami a leírásban is megtalálható. Biztosan Te is találkoztál már olyan emberrel, aki kérve, de inkább kéretlenül tanácsot adott, hogyan is élhetnéd ez életed. Ebbe a kategóriába tartozik a „nyugodj meg” örökérvényű, kedves tanács, valamint a „nem ér annyit, hogy felidegesítsed magad rajta” mondat. Ezek legtöbbször nem segítenek, sőt, inkább csak olaj a tűzre, ha valaki ilyen módon próbál segíteni.

Miért akarunk mindenkit megmenteni?

A gondoskodó archetípusú emberekben valahol mélyen megvan az a gondolat, hogyha nem segítenek, akkor az illető rossz útra téved, olyan döntést hoz meg, ami neki nem lesz megfelelő, és a későbbiek során belekeveredik egy olyan élethelyzetbe, amit már nem biztos, hogy meg lehet oldani. Ilyenkor úgy gondolják, majd ők lesznek a hősök, akik a semmiből megjelenve segítenek az ártatlanokon és megmentik a világot.

Nagyon sokáig én is mindenáron mindenkin segíteni akartam, és majd belegebedtem, ha nem sikerült. Majd a pszichológusom felhívta arra a kevésbé sem elhanyagolható tényezőre a figyelmem, hogy tudom-e én azt, hogy az adott ember egyáltalán akarja-e, hogy én megmentsem? Vágyik-e egyáltalán a segítségemre? Mert ha nem, akkor fejen állhatok, sőt, pöröghetek a nagy lábujjamon is, akkor sem kell az én segítségem.

Képet készítette: Arjunsyah

Meg kellett tanulnom azt, hogy nem tudok mindig segíteni, és nem tudok mindig ott lenni mindenki mellett. A coaching elsajátítása éppen erre tanított meg, ráadásul az ügyfeleim kiváló példák arra, hogy még nem áll készen mindenki a változásra. Nem szabad magadra venni, ha valaki nem akarja, hogy segíts, el kell engedned, és ha esetlegesen később meggondolja magát, akkor tudja, hogy hol talál.

Ne ess pánikba, ha Te is a gondoskodók közé tartozol, hiszen gyönyörűen meg lehet tanulni azt, hogyan legyél úgy segítőkész, hogy közben ne árts a másiknak. Gyere el egy kötetlen kávézásra, beszéljük meg, hogy miben tudok a segítségedre lenni, és válj olyan segítővé, aki nem teher a körülötte lévők számára. Az eseményről itt találsz bővebb infót.

Természetesen ha már elhatároztad azt, hogy változtatsz az életeden, és pontosan tudod, miben szeretnél fejlődni, akkor keress meg bátran az e-mail címemen (valtspozitivan@gmail.com), vagy Facebook üzenetben.

Soha nem késő változtatni, mindössze csak egy kis elhatározás és kitartás kell hozzá 😉

További szép napot kívánok Neked:

JRR

Lifestyle&Business coach

Feliratkozás a hírlevélre