Nemrég olvastam, hogy azok az emberek, akinek van B tervük, kevésbé motiváltak és hajlamosak arra, hogy ne vigyék véghez azt a célt, amit először kitűztek. Igaz, a kutatás már 3 éves, de érdemes megvizsgálni azt, hogy vajon miért alakult ez így.

Magának a kutatásnak az volt a lényege, hogy megbizonyosodjanak arról, tényleg kevesebb motivációjuk van-e azoknak, akik már a cél meghatározásánál eleve készültek egy B tervvel is. Végül is arra jutottak, hogy azok a célok, amelyekhez erőfeszítés kell, tényleg kevésbé valósulnak meg akkor, ha eleve B tervvel állsz neki a megvalósításuknak. Na, de mi van akkor, ha útközben jössz rá arra, hogy nem fog sikerülni a kitűzött cél, esetleg sikerülni fog, de más módszereket kell alkalmaznod?

Ilyen esetben a B terv kiválóan működik. Ha nekem lenne középső nevem, biztosan a B terv lenne az, ugyanis az én tarsolyomban mindig volt egy másik lehetőség is. Amikor főiskolára készültem, nem csak arra mentem, hogy biztosan felvesznek majd az első helyre, hanem fel voltam rá készülve, hogy bizony, itt megemelkedhetnek a pontszámok, lehetnek változások, amik befolyásolhatják a felvételi eredményeimet, így utolsó két helyre az utolsó pillanatban még betettem két OKJ képzést is, biztos, ami biztos. Láss csodát, az utolsó előtti helyre vettek fel, így ha akkor másképp gondolkozom, valószínűleg most eggyel kevesebb végzettségem lenne.

De vehetjük a munkakeresés világát is. Aki jelentkezett már minimum 1 munkakörre, az tudja, hogy abban bízni, hogy biztosan fel fognak venni, elég nagy hiba. Persze, kivétel erősíti a szabályt, de azért általában mindenkinél van talonban még minimum 2-3 hely, ahová szívesen menne, ha az első nem sikerül. Nekem volt olyan álláskeresési periódusom, amikor több mint 100 (!) helyre adtam be az önéletrajzomat. Elég sok B terv, de aztán valahova csak felvettek.

Mi lehet ebből a konklúzió?

Jó, ha van B terved, de fontos, hogy koncentrálj arra, amit eleinte elhatároztál. Ha foggal-körömmel ragaszkodsz minden egyes ponthoz, de látod, hogy valami nem stimmel, akkor vedd elő a B terved, vagy csak egyes elemeit. Van az úgy, hogy nem sikerül minden elsőre, és a megtervezett útról kicsit le kell térned, de hidd el, ha van benned kitartás, ha van benned határozottság, és ha van benned elhivatottság, akkor sikerülni fog. Senki sem fogja megkérdezni tőled, hogy ezt már az elején elhatároztad? Hiszen a végeredmény a lényeg, valamint az, hogy Te jól érezd magad.

A kutatás a Scientific American oldalán jelent meg, a teljes publikációt ott tudjátok elolvasni.

Feliratkozás a hírlevélre