Amióta világ a világ, azóta vannak elvárások nőkkel és férfiakkal szemben, a 20. századtól kezdve ezek egyre inkább emelkedtek, „köszönhetően” a média térhódításának. Egy magazin elején megjelenő, tökéletes alakú nő, vagy egy öltönyös, sikeres férfi sokakban azt az érzést kelti, hogy nem elég jók így számtalan ember önbecsülése valahol a béka feneke alatt tengődik. Manapság azonban már az is probléma, ha valaki elhatározza, hogy ő bizony változtatni akar a külsőjén/belsőjén. Hol van itt az igazság?

A mai magazinok, TV műsorok sokban közrejátszanak abban, hogy ez így alakult. Valahol 2015-2016 felé kezdett átalakulni az a trend, hogy inkább ne bajlódjanak az emberek az elfogadással, hanem törődjenek azzal, hogy szeressék azt, amijük van. Egyre több olyan cikkel találkozunk, hogy „5 tipp, hogyan fogadd el magad” vagy „Lehetsz úgyis boldog, ha L-es a méreted” esetleg „Szeressen bele a hibáidba, hiszen ez is Te vagy”. Nehéz ebben a helyzetben állást foglalni, hiszen a „Fogyj 5 kilót 3 nap alatt” vagy a „Így változtasd meg a pasid” és a „Űzd el ezeket a rossz tulajdonságokat” című cikkek sem használnak az önbecsülésnek. Sajnos sok fiatal akar megfelelni a kialakított trendeknek, de nem tudják, mi is lenne a helyes lépés. Fogadják el magukat úgy, ahogy vannak, vagy változzanak meg?

A 2000-es évek nagy problémája volt az anorexia és a bulimia a rendkívül vékony modell lányok miatt, manapság azonban hódítanak már a kerekded, női idomok, de van számtalan olyan plus size „modell”, akik kissé átestek a ló túloldalára, és az egészségtelen életmódot hirdetik. Egyik szélsőséges megoldás sem megfelelő, úgy, ahogy az sem, hogy ne változzanak meg, mert így is szeretni, vagy alkalmazni fogják őket.

Képet készítette: Toimetaja tõlkebüroo

Ez valahol igaz, de gondoljunk bele abba, hogy van egy rendkívül makacs munkavállaló, aki csak a saját igazát akarja mindig érvényesíteni, nem enged soha senkinek. Egy ideig biztos alkalmazzák, sőt, lehet valamelyik munkakörben lehet kifejezetten örülnek ennek a tulajdonságnak, de hosszútávon nem lesz jó munkaerő. Ha ő azt olvassa, hogy ne változzon, örök életében abban a hitben lesz, hogy a világgal van csak probléma, összejátszanak ellene a körülmények, biztosan azért nem talál már több hónapja munkát, mert mindenki és minden rossz.

Ugyanez a helyzet egy életmódváltás során, hiszen ha egy kis súlyfelesleggel rendelkező lány elkezd egészségesen étkezni és mozogni, de találkozik egy olyan cikk-kel, hogy most éppen az a menő, hogy fogadd el magad, akár XL-es verzióban is, rögtön letesz arról, hogy változtasson. Tudom, nem a kilók száma fontos, de ha zsíros, szénhidrátbombákat fogyaszt csak ezentúl, számtalan olyan betegség kialakulhat nála, amit élete végéig bánni fog.

Képet készítette: Hello I’m Nik 🇬🇧

Fontos, hogy megtaláld az életedben az egyensúlyt. Jól érzed magad pár kiló plusszal? Ez szuper! Változtatnál az életmódodon? Kezdd el! Úgy gondolod, hogy benned van a hiba? Kérj segítséget! Szerinted a cégednél nem becsülnek meg, pedig Te mindent megtettél? Változtass ezen!

A személyünket érintő kérdéseket és változtatásokat hajlamosak vagyunk a fiókba söpörni, pedig az lenne a legfontosabb, hogy Te megfelelj saját magadnak, és ne azon dolgozz, hogy a külső szemek számára legyél tökéletes. Lehetsz csinos, lehetsz sikeres, de, ha belül szenvedsz, az rövid időn belül ki fog jönni rajtad, és össze fog dőlni a rólad kialakult kép.

A kérdés csak az: Te most elégedett vagy magaddal? Mi az, amin változtatnál? Mi az, amin nem? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és felveszem Veled a kapcsolatot!

JRR

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com