Mindenki azt emlegeti csak, hogy az lesz sikeres, aki elhagyja a komfortzónáját, és valami igazán merész lépésre szánja el magát. Ez eddig teljesen tiszta, de valószínűleg az emberek 80-90%-a még azzal sincs tisztában, hogy tulajdonképpen honnan is kéne neki kimozdulnia. Mi az a komfortzóna és hogyan tudod megtalálni a határait?

Mi is az a komfortzóna?

A komfortzóna, vagy kényelmi zóna az a képzeletbeli hely, ahol szinte az egész napodat töltöd. Mikor elmosogatsz, mikor megebédelsz a megszokott helyeden, mikor megveszed a megszokott üdítődet, vagy éppen amikor este ledőlsz a kanapéra, és megnézed a kedvenc műsorodat. Ezek olyan tevékenységek, amik nem emelik meg nagyban a stressz-szintedet, hiszen mindennap megcsinálod őket, nem okoznak úgymond nagy változást az életedben. Persze, egyszer ezeket is el kellett kezdeni, tehát egyszer ezek a tevékenységek is kilógtak a komfortzónádból, de mára már megszokottá váltak.

Amikor apró újításokat viszel bele az életedbe, akkor sem lépsz ki még igazán a komfortzónádból, csupán bővíted a határokat. Ilyen például ha új helyre mész ebédelni, kipróbálsz egy, a TV-ben reklámozott mosószert, vagy éppen elolvasol egy könyvet egy olyan szerzőtől, akitől addig még soha. Ezek az újítások hatással vannak az életedre, de valljuk be, azért egy új mosószer még szintén nem nagyon emeli meg a stressz-szintedet, és nagy változást nem várhatsz el tőle (maximum új illatot és puhább ruhákat).

Képet készítette: Mor Shani

Mikor találod meg a komfortzónád határait?

Akkor lesznek meg a határok, ha érzed, hogy az átlépésükkel egy egészen új élet kezdődik meg számodra, és már csak attól izgatott leszel, hogy az adott tevékenységre gondolsz. Például egy olyan munkakörbe kerülsz, ahol abszolút nincs tapasztalatod, pedig dolgozol már 5-10 éve, de most úgy gondoltad, hogy kipróbálsz valami egészen újat. Egészen biztosan stresszesen érkezel be az első napon, és valószínűleg még jó ideig benned lesz a drukk, hogy mindent jól csinálj. Ez totálisan természetes, hiszen olyan tevékenységet végzel majd, amit előtte nagy valószínűséggel még soha. De ha végig gondolod, egy év múlva már ez is a komfortzónád része lesz, így ha hihetünk a nagy okosoknak, akkor ismét valami újba kell fognod, hogy változás legyen az életedben (jöhet egy újabb mosópor?)

Miért fontos megismerni a komfortzónád?

Leginkább azért, mert ha nem tudod, hol vannak a határok, akkor kilépni sem tudsz belőle. Ide-oda mozogsz, mint egy kis atom, és nem tudod, hogyan tudnád bővíteni a teredet, mert nem ismered. Előbb fel kell fedezned azokat a dolgokat, amik körülötted vannak, amik hozzátartoznak a mindennapi életedhez, és amiknek az apró változásaival eléred azt, hogy valami más legyen. Ahogy elindulsz az úton a változás felé, úgy már nem is lesz olyan félelmetes az, ha egyszer csak ott állsz az út végén, és azt mondod: Igen, megcsináltam! Na, ekkor fogod igazán elhagyni a komfortzónádat.

Képet készítette: Didi Medina

Ha szeretnéd megismerni a határaidat és elérni a céljaidat, akkor keress bátran a megadott elérhetőségeim egyikén. Az alábbi űrlap kitöltésével azonnali üzenetet küldhetsz nekem a problémáiddal kapcsolatban, valamint jelezheted, hogy melyik szolgáltatásom vennéd igénybe.

Új ügyfeleket január végétől tudok fogadni, kérlek ezt vedd figyelembe!

JRR

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com

Válts Pozitívan