Sokan úgy gondolják, hogy ha harmónia van az életükben, sok területen remekül teljesítenek, akkor az egyensúly is helyreáll. Igen ám, de nem mindegy, hogy hogyan érik el ezt, ugyanis ha folyamatos stressz, kapkodás és idegeskedés övezi az ide vezető utat, az annyira nem éri meg azt a rövid idilli állapotot, amit Te egyensúlynak gondolsz. Hogyan tudod fenntartani folyamatosan a harmóniát az életedben?

A kérdés abból a szempontból érdekes, hogy igazából teljesen mindegy, hogy melyik életterületeden szeretnél egyensúlyt (az a legjobb, ha az egész életedre jellemző), ha ezt a három szabályt betartod, sokkal könnyebben és felszabadultabban vágsz majd neki a kihívásoknak. Leírva nagyon egyszerűen fog tűnni az egész, ám a véghezvitel, valamint a folyamatos alkalmazás annál nehezebb lesz. Lássuk, melyek ezek:

Nemet mondás

Az egyik legnehezebb feladat szinte mindenki életében a nemet mondás. Mindössze 3 betűből áll ez a szó, ám annyira nehezen megy az embereknek, hogy nagyon kevesek képesek arra, hogy tényleg, rutinszerűen nemet mondjanak olyan dolgokra, amik nem szolgálják a javukat. Miért van ez? Sajnos a mai világban mindenkinek és mindennek meg akarunk felelni, és úgy gondoljuk, ha nemet mondunk egy munkára, egy projektre, egy felkérésre, egy előadásra, akkor azzal kevesebbek leszünk, és biztosan életünk nagy lehetőségét szalasztjuk el. Az esetek 90%-ban nem így van. Minden embernek meg kell tanulnia nemet mondani azokra a dolgokra, amit nem szívesen csinál, amit ki nem állhat, amin már évek, évtizedek óta változtatna. Ez az egyik kulcs az egyensúly megteremtéséhez.

Képet készítette: Zan

Delegálás

A nemet mondás mellett elég erősen jelen van, főleg a középvezetők életében az a berögzülés, hogy képtelenek delegálni. Nem bíznak meg a munkatársaikban, nem érzik azt, hogy ők ugyanolyan jól meg tudnák csinálni az adott feladatot, mint ők, pedig ha egyszer átadnák, rájönnének arra, hogy de. A stressz és a túlhajszoltság egyik kiváltója az, hogy valaki mindent egy kézben akar tartani, és nem érzi úgy, hogy valakinek át kéne adnia a munkát. Ez sajnos kiégéssel, kimerültséggel, és teljesítményromlással jár, ami később a munkavállaló egészségének megromlására, valamint a munkája elvesztéséhez vezethet. Sokaknak kell megtanulniuk, milyen úgy igazán átadni egy-egy feladatot.

Segítségkérés

A harmadik „hiba” amit elkövetünk, és ezáltal nem vagyunk képesek egyensúlyban élni, az a segítségkérés elmulasztása. Persze mindenki várja, hogy amikor éppen a gödör alján csücsül, majd jön a hős megmentő, nyújtja a kezét, és kirángat bennünket, azonban már akkor érdemes segítséget kérni, amikor még csak a gödör szélén egyensúlyozva próbáljuk elkerülni a zuhanást. Ettől nem lesz senki kevesebb, nem lesz gyengébb, nem lesz kiszámíthatóbb. A segítségkérés ugyanúgy hozzátartozik az élet egyensúlyához, így ha Te is úgy érzed, hogy na, most jött el a pillanat, amikor kell valaki, aki megvigasztal/tanácsot ad/leveszi a válladról a terhet/motivál, akkor ne félj kérni.

Neked melyik hiányzik leginkább a mindennapjaidból? Min változtatnál először? Mi az, amit már gyakorolsz, de szívesen fejlesztenéd?

Jelenleg január végére tudsz hozzám bejelentkezni, keress bátran a Facebook oldalamon, e-mailben (valtspozitivan@gmail.com) vagy az alábbi űrlap kitöltésével.