Sokszor végig sem gondoljuk azt, hogy hányféle szerepben állunk helyt egy nap. Ezek közül vannak olyanok, amik kedvünkre valók, és vannak olyanok, amiket legszívesebben levetnénk magunkról. Miért tartjuk meg azokat, amiket nem igazán kedvelünk?

Menyasszony, barátnő, háziasszony, munkatárs, lelkitárs, eladó, alkalmazott, anya. Csak egy pár szerep azok közül, amit egy nő betölt egy napja során. Nem az élete, hanem mindössze egy napja során. Minden szerephez tartozik egy vagy több elvárás, ami belőle jó vagy rossz érzéseket vált ki. Ezen ha akar, akkor változtat, de ha akar, akkor belesüpped, és nem mászik ki belőle, csak hosszú-hosszú kínlódás, kudarcok és sérülés árán.

Vegyünk pár egyszerű példát a felsorolásból. Az adott nő imádja, hogy menyasszony lehet, hiszen élete párja, gyermeke apja kérte meg a kezét, és büszkén viseli a gyűrűjét az ujján. Igen ám, de az anyósa mindennap más kéréssel hívja fel az esküvővel kapcsolatban, és olyan elvárásokat állít fel vele szemben, amiket nem szívesen teljesít, és ezek folyamatos konfliktusforrásként jelennek meg közte és a párja között.

Rendkívül szeret anya lenni, de úgy érzi, hogy az eladóként vele szemben támasztott magas elvárásokat nehezen tudja teljesíteni, és a főnöke is állandóan ferde szemmel néz rá, amikor már egy hónapon belül harmadszor kér betegszabadságot, mert a kisfia immunrendszere gyengélkedik.

Képet készítette: Fatih Kılıç

Mindent megtesz azért, hogy jó barátnő legyen, naponta beszél a legjobb barátnőivel, ám ők neheztelnek rá, hiszen az utóbbi 5 alkalmat, amikor lehetőségük lett volna találkozni, ő mondta le, mert túlóráznia kellett.

Ugye milyen egyszerű példa ez, mégis teljesen életszerű, ráadásul remekül megmutatja, hogy egy szerepen belül akár több elvárással is találkozhatunk, amik lehetnek negatívak és pozitívak is egyaránt. Adott helyzetben a nő beszélhetne az anyósával, hogy ez az ő esküvőjük, és ha nem tetszik neki az, ahogy ők szervezik, akkor nem kell megjelenni. Munkahelyet is válthatna, hiszen se a gyermekével, se a barátnőivel nem tud minőségi időt együtt tölteni azért, mert egy olyan helyen kell dolgoznia, ahol nem szeretne.

Nem kell minden elvárásnak megfelelnünk, nem kell mindent teljesítenünk, mindig lehetőség van a váltásra. Attól, mert eleinte nehéznek, vagy félelmetesnek tűnik ez, nem biztos, hogy az is.

Te milyen szerepekben élsz nap, mint nap? Milyen elvárások vannak, amiket kitörölnél, és melyek azok, amik a javadat szolgálják? Min változtatnál legszívesebben?

JRR

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com