Sokan élnek abban a tévhitben, ha felkeresnek egy szakembert, majd az jól elirányítja őket az úton, megoldódik minden problémájuk, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Ez az elgondolás annyira szép és jó, hogy a segítő szakmában dolgozó kóklerek rá is repülnek az ilyen áldozatokra, és még nagyobb kárt tesznek bennük. Így mielőtt bárkit felkeresnél, tisztázz magadban pár dolgot!

Amikor elmondom valakinek, hogy coach vagyok, legtöbbször azonnal tanácsot kérnek, és 5 perc alatt felvázolják a helyzetüket, majd a „Te mit tennél a helyemben?” című kedves kis monológjukkal semmibe veszik azt, hogy én nem adok tanácsot. Nem egy asztrológustól hallottam már, hogy azt kérték tőle, hogy jósolja meg az ügyfél számára a jövőt, a pszichológus kollégáknál megfordult emberekről pedig szerintem több szakirodalmat lehetne írni.

Mindegyik segítő szakma alapja az, hogy oké, ott vannak melletted, kísérnek az úton, na meg néha kicsit még talán vissza is irányítanak rá, de nem adnak tanácsot, legalább is a legtöbbjük. Nekik az a feladatuk, hogy irányt mutassanak Neked, akiben ott van az, hogy megoldja a problémáját egy kis segítséggel, és változtasson az életén. DE! Egyikőjük sem tud Veled mit kezdeni, ha nem akarsz változtatni.

Képet készítette: John Schnobrich

Az, hogy Marika, a szomszéd már 5 hónapja jár coach-hoz és mennyit segített neki, valamint elmondása alapján a teljes élete megváltozott, még nem jelenti azt, hogy Te készen állsz a változásra. Ezt a döntést neked kell meghozni, nem a családodnak, nem a munkatársaidnak, nem a szomszédodnak, hanem NEKED. Ez olyan, mint a tipikus barátnő/barát esete, aki nem akar pizzát enni, de meg ne próbálj gombásat rendelni, mert azt ő nem szereti.

Attól mert a környezeted arra sarkall, hogy igen is változtatnod kell, még nem biztos, hogy kell. Persze, ők észrevesznek számtalan olyan dolgot, amit Te mondjuk kívülről nem látsz, de belül akkor is Neked kell elhatároznod azt, hogy itt a változás ideje.

Soha, de soha ne keress fel úgy szakembert, hogy nem vagy biztos benne, hogy változtatni szeretnél. Ez csak kidobott pénz, és még az is előfordulhat, hogy belebotlasz egy olyasvalakibe, aki nem ért a „szakmájához” és teljesen félrekezel.

JRR

Lifestyle&Business coach

valtspozitivan@gmail.com