Nagyon sokszor fordul elő a hétköznapi életben, hogy manipuláció áldozatává válsz. Lehet ezen eddig még csak el sem gondolkoztál, de a bemutatott példa után Te is rájössz majd, hogy előfordult-e már hasonló Veled. Hogyan ismerd fel? Mit tudsz tenni?

Felvázolom a legegyszerűbb példát: bent ültök egy megbeszélésen és a vezetőtökön látszik, hogy nagyon fáradt. Pár perc múlva meg is szólal: „Jaj, de jól esne egy kávé!” Elsőre semmi manipulatív nem tűnik fel ebben a mondatban, ugye? Pedig ez a hétköznapi manipuláció egyik leggyakoribb formája. A főnök úgy is kifejezhette volna magát, hogy „Luca, kérlek, főzz egy kávét.” vagy „Annyira jól esne egy kávé, Luca kérlek főznél nekem egyet? Köszönöm!” Mennyivel másabb, ha célzott kérést tesz fel, hiszen az első esetben valószínűleg ráerőltetne a kollégáira egy olyan feladatot, amit nem akarnak megcsinálni. Nehéz felismerni ezeket a mini zsarolásokat, de egy kis önismereti képzés után sokkal könnyebben megy majd.

Hogyan tudod kideríteni, hogy Te is váltál-e már a hétköznapi manipuláció áldozatává?

Figyeld meg magad, és válaszolj az alábbi kérdésekre:

  • Az utóbbi időben több olyan feladatot is elvégeztél, amihez nem volt kedved?
  • Sokszor volt már arra példa, hogy egy olyan programot kellett lemondanod munka miatt, amit hetek óta terveztél?
  • Többször kerültél már olyan konfliktusba, ahol úgy érezted, nem figyelnek rád, és nem érdemes vitába szállnod?
  • Többször túlóráztál már azért, mert a főnököd mondvacsinált indokkal tartott bent?

Ha már csak egy kérdésre is igennel válaszoltál, akkor bizony Téged is manipuláltak már. Sok olyan munkatárs, vezető beosztású kolléga van, akik direkt csinálják, sőt, kifejezetten erre hajtanak, vagy éppen ilyen embert keresnek egy új pozícióra. A zsarolás ellen szerencsére fel lehet lépni, mindössze annyi a dolgod, hogy megismered önmagad.

Képet készítette: Bart LaRue

Mik a negatív tulajdonságaid? Elismerésre vágysz? Félsz mások véleményétől? Kevés az önbizalmad? Ha megtalálod a gyengeségeid, már is elkezdhetsz rajtuk dolgozni, fel tudsz készülni a hasonló helyzetekre, és meg tudsz tanulni asszertíven kommunikálni. Ki tudod majd fejezni az érzéseidet, és a manipulátorok tudtára tudod majd adni, hogy Neked is van véleményed, nem csak nekik.

Ami ezen kívül fontos, hogy tanulj meg nemet mondani. Nem kell minden feladatot Neked elvégezni, még akkor sem, ha te vagy az újonc. Persze, vegyél részt aktívan a csapatmunkában, de ha a kedvenc bandád játszik azon a napon, amikor önkénteseket keresnek az irodai falak átfestésére, akkor mondd meg nyugodtan, hogy nem érsz rá.

Gyakorlás kérdése az egész, a védekező, bocsánatkérő kommunikáció elhagyása hosszabb időt fog igénybe venni, de ha foglalkozol vele, akkor biztosan sikerülni fog! Természetesen, ha szükséged van külső segítségre, merj bátran felkeresni egy szakembert, aki kompetens a témában!