Mindenki halogat, ez tény, azonban különbség van halogatás és halogatás között is. Ha valami fontos dolog közbejön, és nem tudod elvégezni az eredetileg eltervezett feladatokat, az teljesen rendben van, ám ha különböző mondvacsinált okok miatt hagysz félbe határidős munkát, arra már érdemes odafigyelni. Mit lehet tenni, ha körülöleli a napjaidat a halogatás?

„Mindjárt nekikezdek, csak…” Tipikus mondat, ami egy sorozatos halogató száját elhagyja. Egy-egy megbeszélés, feladat, vagy telefonhívás előtt hangozhat el, amit nem akarsz megcsinálni, vagy éppen nem érzed túl komfortosnak. Gondolj csak bele, ha soha nem kezdesz semmi újba, akkor megrekedsz egy bizonyos szinten, nem tudsz továbblépni, ezáltal az életed sem lesz úgy igazán teljes.  Milyen okok vezethetnek ide?

Nem érdekel az, amit csinálsz

Tipikus eset, ha nincs valamihez kedved, akkor inkább keresel olyat helyette, amit sokkal szívesebben csinálnál. Lehet a fő feladat bármilyen fontos, ha nem érdekes, akkor nem fogsz neki rögtön.

Tökéletességre való törekvés

Minél inkább hajtasz arra, hogy tökéletes legyen a kezed közül kiadott munka, annál inkább hajlamosak vagy arra, hogy a halogatás „áldozatává” válj. Még megnézed hozzá ezt, még utánanézel ennek, hú, azt még nem is láttad…stb. A végén pedig az idő hiányában összecsapod az egészet, és jön a lelkiismeretfurdalás.

Félelem

Nem lesz elég jó? Nem fog tetszeni a főnöknek? Nem akarsz beszélni az adott személlyel, mert félsz a véleményétől? Igen, a félelem is könnyen halogatáshoz vezet, hiszen tudod (vagy legalább is sejted), hogy nem lesz pozitív kimenetele a dolognak, így inkább bele sem kezdesz, vagy addig halasztod, amíg tudod.

Túl sok feladat

Bizony, a túlvállalás is halogatáshoz vezethet. Nem tudsz pirorizálni, nem tudod, hogy minek fogj neki, így inkább valami olyannak foglalkozol, ami egészen biztosan nincs a feladatlistádon, ezáltal pedig csúszik minden.

Képet készítette: Campaign Creators

Szerencsére a halogatást egyszerűen lehet kezelni, csak kellesz hozzá Te is, mint minden más változáshoz. Hogyan tudsz változtatni a kialakult szokásaidon? Mit tudsz tenni a halogatás ellen?

Először is határozd meg, hogy mikorra szeretnél elkészülni az adott feladattal. Mindennek legyen határideje, hiszen ha csak úgy dolgozgatsz, akkor az eredmény sem lesz tökéletes. Ha alkalmazottként dolgozol, akkor minden esetben kérd meg a főnököd, hogy adjon ő is egy végső határidőt, amikorra szüksége van a kiadott feladatra.

Másodszor tisztítsd meg az elméd és a környezeted. Ha valamin kattogsz, akkor biztosan nem tudod elvégezni azt, amit igazán szeretnél, valamint ha a kezed közelében van a telefonod, egy könyv, vagy bármi, ami elvonhatja a figyelmed, akkor az el is fogja vonni.

Harmadszor pedig bontsd részfeladatokra az adott projektet. Minden mini cél után meg is jutalmazhatod magad akár egy csokival, akár 5 perc szünettel, vagy bármivel, ami egy kicsit motiválni tud, hogy jól végezted a dolgodat, és remek úton haladsz.

Képet készítette:: Chase Clark

Van azonban, hogy ezek nem működnek, és ez is igazából természetes, hiszen mondjuk egy telefonhívást nem tudsz részfeladatokra bontani, vagy van olyan, hogy a határidők sem segítenek. Ilyenkor kell egy jó coach-hoz fordulni, aki segít abban, hogy feloldd azokat a félelmeket, gátlásokat, sémákat, amikben évek óta létezel. Segítségével egy kicsit mélyebbre tudsz merülni a halogatás művészetében, és rájöhetsz arra, hogy milyen okok vezettek ide, és mi lehet a valódi megoldás.

Ha úgy érzed, hogy tényleg mindig mindent késve adsz le, az eredménnyel sem vagy megelégedve, valamit félsz számtalan következménytől, akkor ne halogass tovább, inkább keress fel egy szakembert, aki segítséget nyújt a számodra.

Változtatnál? Olvasd el Glória véleményét rólam, aki a halogatás témakörében keresett fel, és ha Te is hasonló gondban vagy, küldj egy üzenetet az alábbi űrlap kitöltésével:

“Én vagyok a halogatás nagymestere, de a skype órák Rékával sokat segítettek, hogy ne halogassam a teendőim és már sokkal hatékonyabban végzem el minden feladatom 

Mielőtt elkezdtük volna a folyamatot, azt hittem, a coaching arról szól, hogy valaki hetente leszid, ha nem csináltam meg a teendőim, de a jó dolog az egészben, hogy semmi ilyenről szó sincs.

Réka rávezetésével sikeresen kikísérleteztem, hogy hogyan végezzek el mindent időben stressz nélkül. Köszönöm még egyszer 

Glória, 28 éves, témája: halogatás, időmenedzsment