Sokáig gondolkoztam rajta, hogy írjak-e cikket a koronavírusról, azonban eljutottam oda, hogy mivel ez határozza meg most a mindennapjainkat, rendkívül fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat, és megfelelően reagáljuk. Valósak-e a félelmeink? Tényleg komoly következményei lesznek? Vissza lehet még szorítani?

Amikor a cikket írom, akkor jelenleg 32 fertőzött van Magyarországon. 195-en vannak hivatalosan karanténban, és még ki tudja, hogy mennyien hordozzák a vírust. Bevallom, én eleinte nem törődtem az egésszel. Úgy voltam vele, ez hasonló lesz, mint a 2005-ös SARS vírus, ami leginkább Kínában és Japánban pusztított. Sokáig csak a velük határos országokban terjedt el a koronavírus is, ám mivel manapság teljesen megszokott, hogy egyik országból a másikba repülnek az emberek, így várható volt, hogy gyorsan átterjed majd Európára. Ám arra senki sem számított, hogy ilyen komoly lesz a megjelenése.

Olaszország egésze már karanténban van, Spanyolország és Franciaország  is csatlakozott hozzájuk, Ausztriában több mint 800 megbetegedést regisztráltak már, csak a mai napon 145-öt, és a környező országokban is folyamatosan emelkedik a betegek száma. Úgy gondolom, eljött azaz idő, amikor komolyan kell vennünk a vírust.

Hogy kell-e félnünk a járványtól? Félni nem kell tőle, inkább arra kell törekedni, hogy minden lehetséges módon megelőzzük, főleg azok a családok, ahol idősek a szülők, és ahol szoptatós anyukák vannak. Utóbbit azért is emelem ki, mert sokan csak az idősebb korosztály védelmét hangsúlyozzák, pedig egy szoptatós anya is nagy veszélynek van kitéve, hiszen elszakítják a babájától, elapadhat a teje, és akkor már az újszülött, vagy a pár hónapos csecsemő sem kap akkora védettséget. Persze, tudom, van tápszer a világon, de mégis jobb mindenkinek, ha az anyuka minél hosszabb ideig szoptat.

Képet készítette: Dimitri Karastelev

Szerencsére nagyon egyszerű a megelőzés. Kézmosás, fertőtlenítés, tüsszentés könyökhajlatba, puszi és kézfogás mellőzése valamint zsúfolt helyek kerülése. Nem kellenek speciális felszerelések, nem kellenek különleges gyógyszerek, csak odafigyelés. Biztosan lesz még számtalan megbetegedés, lesznek még valószínűleg halálesetek is, de kellő fegyelemmel gyorsabban átvészelhető a járvány.

Sajnos azonban a következményeit már most érezhetjük. A turizmus és a gazdaság nagyon megsínyli ezt a vírust, a kiskereskedők, de még a nagy multik is érzik, hogy ebben az évben a kevesebbnek is örülni kell. Az export a legtöbbfertőzött országban leállt, próbálnak minden megtermelt javat a határokon belül tartani, és ugye ez Kína esetében elég nagy kieséssel járt számtalan cég számára.

Viszont én látom az előnyét is. A gyárak leállításával sokkal kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, és talán az emberek is megtanulnak örülni annak, hogy kigyógyulnak, vagy hogy éppen nem fertőződnek meg, de az is pozitív, hogy sokan a négy fal között ismerik meg egymást egy kicsit jobban.

Figyeljetek Ti is oda magatokra, a szeretteitekre, és ne féljetek, hanem előzzétek meg a betegség terjedését és legyünk túl együtt ezen a nehéz időszakon.