30 felett az ember picit megnyugszik. Tudatosul benne, hogy már nem csak magáról, hanem a családjáról is gondoskodnia kell, így sokkal kevésbé meri vállalni a kockázatokat, inkább a biztosabb fele hajlik. Ez hozhat természetesen pozitív változásokat az életében, de természetesen negatív irányba is elmehet. Mit érdemes tenni?

Augusztusban töltöm a 30-at, és kicsit talán úgy érzem, amióta megszületett a gyermekem, hogy sokkal inkább az ő érdekeit veszem figyelembe, ami érthető. Eddig mindig az lebegett a szemem előtt, hogy szabad legyek, hogy nekem aztán senki se mondja meg, hogy mit tegyek, és ha kellett, minden fájdalom nélkül hagytam ott a számomra nem megfelelő munkahelyet. Végig gondoltam, hogy vajon ezt megtenném most is? Belemernék vágni esetleg egy vállalkozásba? Mit tennék, ha katasztrofálisra fordulna a helyzet?

Biztosan tovább húznám, és meggyőzném magam, hogy miért kell maradnom, de azért a végsőkig nem mennék el, hiszen se a kiégés, se a stressz, se a betegségek nem javítanak a helyzeten, ráadásul, ha otthon vezetem le a feszültséget, az senkinek sem jó.

A Bázeli Egyetem munkatársai még 2016-ban készítettek egy tanulmányt a kockázatvállalási szokásokról. Összesen 77 ország lakóit vizsgálták meg, és arra a nézőpontra jutottak, hogy ahogy egyre idősebbé válnak az emberek a fejlett országokban, úgy csökken a kockázatvállalási kedvük. Ezzel szemben a szegényebb országokban jóval több kockázatot vállalnak az emberek még időskorukban is, köszönhetően annak, hogy nekik sokkal jobban meg kell küzdeniük mindenért az életük során.

Nem meglepő tehát, ha benned is kétségek támadnak a változtatásokat illetően. Viszont végig kell gondolnod, hogy hosszútávon melyik jobb Neked és a családodnak: bent maradsz a jelenlegi helyzetedben, vagy inkább kockáztatsz, és bevállalsz egy teljesen új munkakört esetleg vállalkozást?

A könnyebb döntés érdekében csak pár, egyszerű kérdésre kell válaszolnod, amivel szinte azonnal meg is kapod a választ a kérdéseidre:

  1. Boldog vagyok a jelenlegi munkahelyemen?
  2. Van fejlődési lehetőségem?
  3. Tudok együttműködni a munkatársaimmal?
  4. Jó a viszonyom a főnökömmel?

Ezek olyan alapvető dolgok, amik a saját, személyes jólétedhez szükségesek. Ha már csak az egyik kérdésre nem a válaszod, akkor érdemes végig gondolnod azt, hogy tényleg jó helyen vagy-e.

Legyél akár 30, akár 40, a változáshoz soha sincs késő. Elég az elhatározás és a tenni akarás, valamint egy kedves segítő, aki melletted áll és vezet az általad eltervezett úton.

Te készen állsz a változásra?